Nikmati PENGHANTARAN PERCUMA dalam Malaysia untuk tempahan RM100 & ke atas
Basket
Free

jangan risau. Kos penghantaran akan dikira secara automatik apabila anda mendaftar keluar dari troli beli-belah anda 😅!

Penghantaran percuma dalam Malaysia untuk tempahan RM100 & ke atas.

PUASA KOSMETIK UNTUK KEKAL "MUDA"?

PUASA MAKANAN, YA, TETAPI APA ITU PUASA KOSMETIK?

Kita semua tahu tentang puasa diet yang saya amalkan secara kerap, walaupun saya jauh dari menjadi master yoga. Walau bagaimanapun, puasa kosmetik kurang diketahui. Puasa 'radikal' ini terdiri daripada pembersihan setiap 2 hari sekali dan/atau mengurangkan penggunaan kosmetik dengan ketara. Jika ada masa untuk mengamalkan puasa kosmetik, berpantang nampaknya agak sesuai bagi saya kerana ia membebaskan anda daripada kekangan perwakilan. Oleh itu, 2 malam seminggu, sebagai contoh, saya hanya menggunakan Susu Hidro-biotik (pembersih lembut) yang saya gunakan semasa mandi dan itu sahaja! Kulit yang bersih dan segar, semuanya telanjang, tanpa sebarang produk lain. Saya juga kadang-kadang mengamalkan puasa kosmetik selama 24 jam, selalunya pada hujung minggu, dengan hanya satu krim, atau bahkan tiada!

TETAPI APA KEBAIKAN YANG BOLEH KITA SIFATKAN DENGAN PUASA KOSMETIK?

Sains masih belum bercakap mengenai perkara itu. Tetapi dari sudut pandangan biologi, kita sudah boleh mencadangkan bahawa pertukaran antara 'jaga/tidak peduli' boleh mengekalkan autonomi tertentu kulit dalam pemeliharaan antioksidan dan pertahanan nutrisinya.

Legenda bandar juga mencadangkan bahawa kulit akan menjadi 'malas' kerana lebihan produk kecantikan... Jika anda menggunakan produk dengan pengawet sintetik yang kuat (yang tidak berlaku dengan Novexpert), bakteria anda akan menghargai penangguhan ini, itu untuk pasti!

Dari sudut pandangan psikologi, ini mungkin permulaan pembebasan tertentu. Membebaskan diri sendiri tanpa seolah-olah menjadi sebahagian daripada ritual kecantikan yang tidak pernah dipersoalkan... Cara baru berfikir tentang kecantikan dan kesihatan kulit anda dari perspektif yang segar: apakah yang BENAR-BENAR diperlukan oleh kulit saya?

Saya meninggalkan anda untuk merenungkan penggunaan kosmetik anda untuk datang kepada yang penting sahaja. Sementara itu, walaupun kita tidak tahu bila masa berpantang akan ditarik balik, saya mengundi: Ya untuk puasa kosmetik, untuk kekal 'awet muda'!