Nikmati PENGHANTARAN PERCUMA dalam Malaysia untuk tempahan RM100 & ke atas
Basket
Free

jangan risau. Kos penghantaran akan dikira secara automatik apabila anda mendaftar keluar dari troli beli-belah anda 😅!

Penghantaran percuma dalam Malaysia untuk tempahan RM100 & ke atas.

MINYAK PADA KULIT BERMINYAK : AMALAN BAIK ATAU KESILAPAN BESAR?

🕑 4 minit
 

TINJAUAN RINGKAS ARTIKEL UNTUK PEMBACA YANG SIBUK :

✔️ Minyak tumbuhan pertama sekali bertujuan untuk pemakanan kulit kering, tetapi itu tidak bermakna kulit kombinasi atau kulit berminyak * harus dikecualikan!

✔️ Kulit dilindungi oleh pengawal peribadi yang tidak kelihatan, iaitu filem hidrolipidik , terdiri daripada lipid daripada sebum. Jika filem lipid ini rosak, lebih banyak sebum akan dihasilkan dan filem berminyak akan muncul pada kulit. Ini dirujuk sebagai seborrhea reaksi. Minyak dan oleh itu asid lemak berkualiti baik pada kulit berminyak , membantu untuk menghadkan fenomena ini dan menyumbang kepada keseimbangan kulit .

✔️ Yang Minyak Pembersih dengan 5 Omega boleh digunakan pada kulit berminyak dengan menyesuaikan penggunaannya. Untuk mengetahuinya klik SINI .

*tidak termasuk kulit berjerawat.

MINYAK = KULIT KERING DAN CAIR = KULIT BERMINYAK ?

JANGAN KITA TERTUTUP SANGAT!

Kami menerima lebih banyak soalan, di laman web kami dan akaun Instagram kami, mengenai penggunaan minyak dan terutamanya penggunaannya pada kulit berminyak. Kadang-kadang anda teragak-agak untuk memulakan kerana anda takut kelihatan filem berminyak pada wajah anda yang boleh bertindak sebagai pemantul cahaya semasa persidangan video anda yang seterusnya!

SEMUA DILINDUNGI OLEH PENGAWAL BADAN GHAIB

FILEM HYDROLIPIDIC: HERO DALAM BAYANG-BAYANG!

Biar saya terangkan: kulit kita dilindungi di permukaan oleh filem yang tidak kelihatan, dipanggil filem hidrolipidik . Ia melindungi kita daripada pencerobohan luaran, contohnya, menghalang air dalam badan kita daripada menyejat terlalu cepat atau membantu menjadikan kita kalis air(1)! Ya, tanpa itu, kita akan mengisi air setiap kali kita mandi!

Anda mungkin sudah menekanya dari namanya: filem ini terdiri daripada sebahagian daripada asid lemak, iaitu, lipid . Asid lemak ini datang daripada sebum, campuran lipid yang dirembeskan oleh kelenjar sebum kita, pada tahap rambut dan folikel rambut kita! Terdapat antara 100 dan 1000 kelenjar sebum setiap sentimeter persegi (cm2) kulit(2)!

Petak kecil ini mempunyai keluasan 1 cm2 dan mengandungi antara 100 dan 1000 kelenjar sebum!

Pengeluaran sebum berbeza bagi setiap orang , bergantung pada umur, tahap tekanan, dan terutamanya perubahan hormon(3). Dan seperti yang anda mungkin faham, jika pengeluaran sebum ini terlalu tinggi, banyak lipid berakhir di permukaan kulit, dan filem berminyak ini kehilangan watak yang tidak kelihatan untuk terdedah kepada mata semua orang !

Sekarang setelah anda mengetahui tentang kewujudan filem lipid pelindung ini, saya datang kepada soalan kami: mengapa menambah minyak pada kulit yang sudah cenderung berminyak!


Sekarang setelah anda mengetahui kewujudan filem lipid pelindung ini, saya kembali kepada soalan kami: mengapa menambah minyak pada kulit yang sudah cenderung berminyak!


MERAWAT GAS DENGAN ... GAS!

SLOGAN YANG SERONOK UNTUK AMALAN YANG BERKESAN!

Bayangkan, kulit anda seperti tumbuhan kecil yang memerlukan penjagaan: jika keadaan luaran menjadikan tumbuhan itu terhidrat dengan baik, dipelihara dengan baik, maka anda tidak akan menyiramnya. Sebaliknya, jika keadaan luaran tidak mengizinkan, contohnya, cuaca sangat kering, banyak angin, maka anda akan menyiramnya.

Perkara yang sama berlaku untuk kulit: jika bekalan lipid optimum, isyaratnya hijau , kulit dilindungi, ia tidak berasa diserang, dan oleh itu, kelenjar sebum menghasilkan sebum secara normal. Sebaliknya, jika anda terlalu kerap membersihkan muka atau dengan produk yang terlalu agresif, lipid akan rosak dan filem hidrolipid tidak seimbang .

Isyarat kemudian menjadi merah, dan untuk mengimbangi, kelenjar sebum boleh menghasilkan lebih banyak sebum secara tempatan (4) . Ia kemudian berakhir di permukaan, dan filem berminyak yang digeruni yang anda ingin singkirkan kembali!

Fenomena yang mengejutkan ini mempunyai nama, ia dipanggil seborrhea reaktif (1) . Menurut banyak penerbitan yang telah kami kaji dalam pasukan saintifik kami, ia adalah disebabkan oleh peraturan setempat oleh kelenjar sebum kami secara autonomi sepenuhnya. Ini malah menyebabkan mereka mendapat jolokan "otak kulit" menurut beberapa penyelidik (5) . Sel kulit tidak pernah berhenti memukau kita!

JANGAN SAHAJA LOMPAT MINYAK PERTAMA YANG ANDA DAPAT

KULIT ANDA PATUT DIJAGA DENGAN BAIK.

Minyak kelapa, minyak zaitun, minyak biji rami, minyak jojoba, dsb. Semua minyak adalah berbeza, dan tidak semuanya sesuai untuk digunakan pada muka , terutamanya jika kulit anda cenderung berminyak di kawasan tertentu. Saya akan menerangkan dalam artikel akan datang parameter yang perlu dipertimbangkan, termasuk kandungan omega atau proses pengekstrakan.

Walau bagaimanapun, jika anda membaca artikel ini, ia adalah kerana anda mahukan nasihat praktikal, jadi anda harus tahu bahawa rangkaian Omega kami telah direka dan dirumus oleh makmal Perancis kami untuk disesuaikan dengan kulit kering serta kombinasi atau malah berminyak. Anda hanya perlu menyesuaikan kekerapan penggunaannya dan proses permohonan:

  • Sapukan 1 hingga 2 titis Beauty Oil Booster dengan 5 Omega pada waktu petang, atau setiap malam lain di luar zon T, akan membolehkan kulit berminyak (tidak berjerawat) ke mengawal pengambilan lipidnya , terutamanya dalam kes kulit yang agresif (disebabkan oleh keadaan kering dan sejuk, berenang dalam air berklorin atau laut, penggunaan pembersih yang keras...). Untuk kulit yang d ry, oil booster boleh dicampur dengan pelembap pada waktu pagi dan digunakan sahaja pada waktu petang jika perlu.
  • Minyak Pembersih dengan 5 Omega adalah pembersih yang sangat baik untuk menanggalkan semua jenis solekan , dan terutamanya solekan kalis air. Pada kulit berminyak, gunakan lap kapas untuk membuang lebihan dan jika perlu, bilas dengan air dan itu sahaja!

📑 RUJUKAN

  1. (1) Onyirimba, A. (2018). Hyperseborrhea: fisiologi, faktor yang terlibat, mekanisme dan akibat.
  2. (2) Adler, Y. (2017). Dalam kulit saya. suria
  3. (3) Zouboulis, C., Chen, W.-C., Thornton, M., & Rosenfield, R. (2007). Hormon Seksual dalam Kulit Manusia. Metab. Res. (39), 85-95.
  4. (4) Acibald A., SS (1973). Kawalan bukan endokrin terhadap rembesan sebum. Derm. Forsch. (246), 175-180.
  5. (5) Zouboulis, C. (2014). Otak kulit: Kelenjar Sebum. Lipid dan Kesihatan Kulit , 109-125.